Wat Kunnen Wij Leren Van De Blauwe Zones?

Deel met vrienden

Wat Kunnen Wij Leren Van De Blauwe Zones?

Iedereen wilt op een gezonde manier oud worden. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk? Onderzoeken tonen vaak uiteenlopende dingen aan, dit werkt natuurlijk erg verwarrend. Is het dan misschien een idee gewoon te kijken naar de gebieden op de wereld waar mensen het langste met een goede gezondheid leven?

Deze gebieden noemen we ook wel de Blauwe Zones. Het is natuurlijk interessant dat mensen hier zo lang en gezond leven. Wat kunnen wij van deze gebieden leren en welke stappen kunnen we nemen om op dezelfde manier ook zo gezond mogelijk oud te worden?

In de Blauwe Zones zijn de percentages van mensen die honderd jaar of ouder zijn extreem hoog in vergelijking met de rest van de wereld, en daarbij worden de inwoners gemiddeld ook een stuk gezonder oud! De Blauwe Zones bestaan uit vijf gebieden, namelijk:

  • Okinawa (Japan)
  • Sardinie (Italie)
  • Nicoya (Costa Rica)
  • Ikaria (Griekenland)
  • Loma Linda (California)

Omdat deze gebieden niet bij elkaar in de buurt liggen maar juist totaal verspreid zijn over de wereld is het zeer onwaarschijnlijk dat het met genetische aanleg te maken heeft. Daarbij blijkt uit onderzoek dat maar 20% van je genen je totale levensduur bepalen. Dat betekent dus dat 80% wordt bepaald door leefstijl. In andere woorden, 80% heb je zelf in de hand!

De volgende leefstijlfactoren hebben de verschillende gebieden met elkaar gemeen:

Veel beweging


En nee, het is niet zo dat ze in deze gebieden de hele dag op de loopband staan. Het is juist zo dat ze veel beweging krijgen op minder intense manier. Zo tuinieren en klussen ze hier bijvoorbeeld veel!

Ze hebben een doel


Een doel voor ogen waar ze elke dag voor opstaan, ook dit is erg belangrijk.

Ze drinken alcohol met mate


Het is niet zo dat ze in deze regio's helemaal geen alcohol drinken, maar als ze dit doen dan doen ze dit wel met mate. Dus in plaats van vier wijntjes op een dag drinken ze er één of twee.

Ze eten niet tot ze vol zitten


Hier eten we vaak totdat we vol zitten, en zelfs als we vol zitten gaan we soms nog door. In de gebieden van de Blauwe Zones eten ze tot wanneer ze 80% vol zitten. Ze eten erg gezond, dus zorgen op deze manier wel dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Vaak als we te veel eten is dit vanwege bepaalde emoties. Heb jij wel eens last van stress-eten? Lees hier onze tips over hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Weinig vlees


In de Blauwe Zones eten ze vlees, maar niet zo vaak als we dat hier doen. Gemiddeld eten ze vijf keer per maand vlees. Vis is daar een grotere bron van eiwitten, en ook vegetarische eiwitten zoals bonen, soja en linzen worden er veel gegeten.

Ze gaan stress tegen


Iedereen ervaart stress, dus ook de mensen in de Blauwe Zones! Zij hebben echter goede manieren gevonden om hier goed mee om te gaan en zelfs hun dagelijkse routine erop ingesteld.

Lees hier vijf effectieve manieren om bewuste ontspanning in je leven creëren zodat ook jij stress te lijf kan gaan en een zo lang mogelijk gezond leven kan leiden! 

Familie is erg belangrijk


Wat ook al deze gebieden gemeen hebben is dat familie en geliefden altijd op de eerste plek staan. Zo wonen de ouders en grootouders bijvoorbeeld vaak bij de kinderen en kleinkinderen in huis, of in de buurt. Geliefden en kinderen krijgen veel aandacht en iedereen zorgt goed voor elkaar.

Ze hebben een geloof


De geloven die ze in de verschillende regio's hebben lopen uiteen, maar het valt wel op dat in al deze gebieden geloof een rol speelt.


Hoe komt het nou dat de mensen in deze gebieden vrijwel allemaal aan bovenstaande punten voldoen? De Blauwe Zones liggen bijvoorbeeld allemaal in de bergen, zo komen de inwoners dagelijks makkelijk aan hun beweging. Ook zijn ze zelf veel bezig in en rondom het huis. Daarbij verbouwen ze veelal hun eigen producten, vier van deze gebieden zijn namelijk schiereilanden en dus is er geen import van buitenaf. Daarbij is het klimaat er zo dat er volop fruit en groenten groeit. Dit maakt het een stuk makkelijker gezonde keuzes te maken.

Verder komen ook negatieve factoren als obesitas en roken aanzienlijk minder voor in deze gebieden.

Hoe kan jij deze lessen zelf implementeren?


Om te beginnen is het een goed idee wat bewuster met je eten om te gaan. Zit je voor 80% vol? Stop dan met eten. Begin bijvoorbeeld met kleinere porties op te scheppen. Zit je na deze portie vol? Prima! Merk je dat je echt nog honger hebt? Schep dan natuurlijk nog wat bij.

Vervang je stukje vlees eens wat vaker voor een visje of bijvoorbeeld soja. Probeer eens ons heerlijke vegetarische roerbakgerecht met tofoe

En natuurlijk zijn ook de shakes van Shakeplus een perfecte bron van eiwitten!

Beweeg meer in het dagelijks leven in plaats van alles maar met de auto te doen en jezelf dan wel elke week te dwingen naar de sportschool te gaan. Pak de fiets naar werk, loop naar de supermarkt, neem de trap in plaats van de lift en maak na het avondeten nog eens een wandeling in plaats van direct TV te gaan kijken.

Verder is het belangrijk dat je een doel hebt, dus denk nog eens goed na over wat jij nou echt graag wilt in het leven. Ga je hier wel echt voor? Pik die hobby op of ga voor die droomcarrière!

Ook hebben we geleerd dat het belangrijk is goed contact met je naasten te hebben en voldoende te ontspannen. Allemaal dingen die prima haalbaar zijn. Maar natuurlijk is het wel belangrijk dat je ook daadwerkelijk actie onderneemt!😉

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen