Vijf Manieren Om Bewust Te Ontspannen

Deel met vrienden

Vijf Manieren Om Bewust Te Ontspannen

We hebben het allemaal druk en zouden allemaal meer tijd moeten nemen om te ontspannen. We zouden ons dan over het algemeen beter voelen, maar het verkleint bijvoorbeeld ook de kans op het krijgen van hartaandoeningen, en mensen die genoeg ontspannen leven langer. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, écht ontspannen? Lees mee!


Beweeg


Wanneer we op zoek zijn naar ontspanning denken we vaak aan de wat rustigere activiteiten, maar juist inspanning kan ook voor ontspanning zorgen! Bewegen is zelfs de meest natuurlijke reactie op stress. Bij stress maakt je lichaam zich namelijk klaar om in actie te komen. Door te bewegen zorg je ervoor dat je spieren in actie komen, je hart sneller pompt en je ademhaling sneller gaat. Op deze manier verbrandt je lichaam de stresshormonen en worden er hormonen zoals dopamine en endorfine aangemaakt. Zo verbeter je je stemming en kan je ontspannen. Dus, om te ontspannen kan je ook heel goed een stuk gaan fietsen, even dansen of naar de sportschool! Of begin gemakkelijk vanuit huis met onze workout video's.


Verminder je telefoongebruik/elektronica


Elke keer dat je je telefoon pakt, social media checkt of een notificatie krijgt vindt er een verandering van neurotransmitters plaats in je hersenen. En je zou het misschien niet direct denken, maar dit kost energie. Per dag hebben we maar een beperkte hoeveelheid energie, besteed je die voor een groot deel aan bovengenoemde dingen? Dan heb je nou eenmaal minder energie over voor andere dingen. Bovendien daalt ook je bloedsomloop door social media en door het kijken naar schermen. Je hersenen krimpen hierdoor en je wordt er dus letterlijk futlozer, maar ook dommer van.


Wat je bijvoorbeeld kan doen is de notificaties op je telefoon uitzetten. Zo heb je al een stuk meer rust en zie je dus alleen wat er in de betreffende apps gebeurt zodra je ze opent. Plan bijvoorbeeld een aantal blokken in de dag in waarin je niks met je telefoon doet, dus hem echt weg legt. Bijvoorbeeld om te beginnen van 9:00 tot 11:00 en na 20:00 doe je je telefoon uit en kom je er ook écht niet aan. Zodra je hieraan gewend bent kan je dit eventueel uitbreiden.


Wat ook goed werkt is om af en toe een telefoonloze dag in te plannen, maak er bijvoorbeeld een gewoonte van dit elke zondag te doen. Veel mensen zien 'even op je telefoon' als ontspanning, maar de telefoon geeft dus juist helemaal geen ontspanning! Het constante scrollen etc. vermoeid je hersenen enorm. Deze energie besteed je toch veel liever aan je gezondheid, je familie en je carrière?


Mediteer


Mediteren heeft natuurlijk als hoofddoel om meer in contact met jezelf te komen, maar daarnaast heeft het nog een heleboel andere voordelen! Een van deze voordelen is dat het ontspannend werkt. Ook leer je om minder te oordelen, minder conclusies te trekken en minder naar oplossingen te zoeken. Hoe meer je mediteert, hoe meer je vrede hebt met het moment en het accepteert zoals het is. En dit is niet een kwestie van 'geloven in', maar absoluut wetenschappelijk bewezen.


Daarbij zorgt mediteren ervoor dat je gedachten en gevoelens gaat beschouwen als tijdelijke gebeurtenissen. Je gaat je er meer van distantiëren en geeft daardoor minder snel toe aan verleidingen en reageert minder op impulsen zoals het verlangen naar ongezond eten.

Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, mediteren? Is het gewoon een kwestie van in kleermakerszit gaan zitten en je ogen sluiten?

Er zijn veel verschillende meditatietechnieken, maar de essentie is dat je je focust. Dit kan zijn op bijvoorbeeld je ademhaling, je grote teen of een bloem of ander object dat je in je gedachten voor je ziet. Zolang je aandacht maar ergens op gericht is. Stel dat je je aandacht gaat focussen op je ademhaling, doe dit dan zo intens mogelijk. Dus voel hoe je ademhaling door je neus naar binnen komt, door je keel en uiteindelijk in je borst/buik beland.


Probeer je ademhaling verder echter niet te veranderen door deze bijvoorbeeld heftiger te maken. Observeer gewoon hoe je ademhaling is en voel bijvoorbeeld ook hoe koud de lucht aan je neus voelt zodra je inademt, en hoe het warmer voelt als je weer uitademt. Merk je dat er gedachten door je hoofd beginnen te dwalen? Heel normaal! Dat zal ook blijven gebeuren. probeer hier niet over te oordelen, begroet deze gedachte, besluit dat je deze gedachte nu niet nodig hebt en focus je weer op je ademhaling.

Mediteren kan in het begin knap lastig zijn en de tijd lijkt eeuwen te duren. Begin daarom klein met bijvoorbeeld drie minuten per dag. Breid dit na een week uit naar vijf minuten per dag, en na twee weken naar 10 minuten per dag.


Lees een boek


Lezen werkt ontspannend en verlaagt stress. Als je een boek leest concentreer je je op iets, de tijd wordt even versneld en je ontsnapt even aan de werkelijkheid. Zowel lichamelijk als geestelijk doet dit je erg goed. Ook muziek luisteren of bijvoorbeeld een film kijken kunnen ontspannend werken, maar volgens een onderzoek van de Universiteit van Sussex in 2009 wordt er bij lezen een zogeheten pauzeknop ingedrukt. Dit heeft te maken met het feit dat je als je leest daadwerkelijk actief bezig bent en niet alleen maar iets tot je neemt.


Wel is belangrijk dat je het juiste soort boek kiest! Hoe beter het boek, hoe meer ontspannen je zal zijn. Als een boek niet te makkelijk is worden je hersenen namelijk écht aan het werk gezet.


Ga de natuur in


Ook de natuur in gaan heeft een positieve werking op ons stresslevel. Vaak zijn we zo gestrest omdat we constant onze aandacht belasten. We concentreren ons de hele dag op werk, maar denk bijvoorbeeld ook aan social media en reclames. Zonder dat we het doorhebben doet dit best wel veel met ons. De natuur kan je helpen hierbij te herstellen.


En wist je dat het zelfs zo is dat hoe meer je de natuur in gaat, hoe groter je 'reservebatterij' wordt? Je bouw dus echt een buffertje tegen stress op als je naar het bos gaat of lekker een strandwandeling maakt!

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen