Zo Houd Je Je Oestrogenen In Balans

Deel met vrienden

Zo Houd Je Je Oestrogenen In Balans

Waarschijnlijk weet je al wel dat oestrogeen voor de vrouw het belangrijkste geslachtshormoon is. Het wordt aangemaakt in de eierstokken en heeft een enorm grote invloed op o.a. je hersenen, botten en bloedvaten. Maar wat is dit hormoon nou eigenlijk precies, en nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat je het gehalte oestrogeen in je lichaam goed in balans houdt?


Wat is de functie van oestrogenen?


Zodra meisjes in de pubertijd komen begint de oestrogeenspiegel te stijgen, dit zorgt voor de lichamelijke veranderingen die er dan plaatsvinden zoals bijvoorbeeld het groei van de baarmoeder en borsten, en het op gang komen van de menstruele cyclus. Maar daarnaast zorgt dit hormoon nog voor een boel andere dingen in je lichaam. Zo zorgen oestrogenen o.a. voor emotionele balans, een gezonde huid, sterke botten en een goede hersenfunctie.

Wat is precies de invloed van oestrogenen op je emoties?


Alhoewel dit per persoon flink kan verschillen staat vast dat oestrogenen een belangrijke rol spelen in ons emotioneel welzijn. Vrouwen hebben vaker last van stemmingswisselingen dan mannen, maar ook per vrouw kan dit erg verschillen. Vooral rondom de menstruatie, voor en/of tijdens de overgang en na de zwangerschap kunnen vrouwen hier flink mee te kampen krijgen. Je kan dan vervelende emoties ervaren als prikkelbaarheid, stress, somberheid en je kan je bijvoorbeeld onbegrepen voelen.

Heb je moeite met afvallen tijdens de overgang? Lees hier hoe je dit het beste aanpakt.

Wat doen oestrogenen met de hersenen?


Oestrogenen zorgen ervoor dat je een gezonde hoeveelheid serotonine in de hersenen hebt. Serotonine is een neurotransmitter met een stimulerende werking. Met andere woorden, van dit hormoon wordt je blij! Het heeft invloed op het geheugen, zelfvertrouwen, stemming, slaap en eetlust. Ook beïnvloeden oestrogenen de productie van endorfinen, deze zorgen ook voor euforie en werken ook nog eens pijnonderdrukkend.

De overgang


In de periode voordat een vrouw in de overgang komt kan het oestrogeengehalte instabiel zijn. Dit kan maanden, of zelfs jaren het geval zijn. Dit zorgt ervoor dat ongeveer 10% van de vrouwen al voordat ze in de overgang zijn last krijgen van mentale klachten.


Veel vrouwen slikken hier hormoonsupplementen voor of gebruiken bijvoorbeeld oestrogeenpleisters. Kijk hier echter wel mee uit! Het vergroot bijvoorbeeld je kans op het krijgen van borstkanker. Bespreek dus altijd van tevoren met je arts of het voor jou wel of niet handig is deze supplementen te gebruiken.

Wanneer heb je een oestrogeentekort?


Meestal komt een te laag oestrogeengehalte dus voor tijdens de overgang. Hierdoor kan je last krijgen van allerlei kwaaltjes zoals bijvoorbeeld opvliegers. Maar een te laag oestrogeengehalte hoeft niet altijd de overgang als oorzaak te hebben. Als je last hebt van de volgende symptomen kan dit betekenen dat je oestrogeengehalte te laag is: moeilijk zwanger worden, niet lekker in je vel zitten, vaak honger hebben, stemmingswisselingen, moeilijk kunnen slapen, jeuk, botontkalking en allergieën.

Hoe houd je je oestrogeengehalte in balans?


Naast een tekort is ook een te hoog oestrogeengehalte niet gezond. Maar hoe zorg je er nou voor dat je oestrogeengehalte in balans is en blijft? Dit is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar de grootste invloed heb je er zelf op door met je leefstijl aan de slag te gaan. Lees met ons mee voor de belangrijkste tips!

Gezond vetpercentage

Als je wilt dat je oestrogeengehalte op orde is, is het belangrijk dat je je vetpercentage goed in de gaten houdt. Dit omdat oestrogenen een rol spelen bij het aanmaken van vet. Als de oestrogeenspiegel niet in evenwicht is kan dit daarom ook leiden tot gewichtstoename.

Heb je juist een te laag vetpercentage? Dan kan je weer een tekort aan oestrogeen oplopen. Dit kan leiden tot haaruitval, botontkalking en het wegblijven van de menstruatie.

Wil je graag wat gewicht verliezen om op deze manier o.a. aan je oestrogeenspiegel te werken? Bekijk dan het Shakeplus afslankprogramma eens of neem contact met ons op voor persoonlijk advies van een van onze diëtisten! 

Voeding

Ook middels je voeding kan je een flinke invloed uitoefenen op je oestrogeengehalte. Denk hierbij aan plantaardige oestrogenen, dit worden ook wel fyto-oestrogenen genoemd. Je vindt ze bijvoorbeeld in groene paprika, broccoli, asperges, peulvruchten, appels, peren en tarwe. Dit plantaardig oestrogeen werkt minder sterk dan menselijk oestrogeen, maar heeft wel dezelfde positieve effecten. Het kan bijvoorbeeld toch overgangsklachten verminderen en het remt de groei van kankercellen.

Daarnaast zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die juist beter niet kan nemen. Dit zijn bijvoorbeeld suiker, alcohol, koffie, thee, frisdranken en conserveermiddelen.

Ga stress te lijf

Bij het langdurig aanhouden van stress kan het zo zijn dat je lichaam meer progesteron aanmaakt. Dit hormoon houdt het oestrogeengehalte in je lichaam op peil. Te veel stress kan ervoor zorgen dat deze twee stofjes uit balans raken.

Wil je weten hoe je zorgt voor minder stress in je leven? Lees dan hier hoe je het beste kan ontspannen en zo de stress in je leven vermindert.

Beweeg

Vooral nadat je de 35 bent gepasseerd is het belangrijk goed je best te doen je oestrogeen op peil te houden. Uit onderzoek is gebleken dat je bij voldoende beweging minder last zal krijgen van zowel botontkalking als de overgang. Daarbij is het natuurlijk ook nog eens zo dat sporten helpt bij je gezondheid, afvallen en stress! 

Wil je graag gemakkelijk vanuit huis meer gaan bewegen? Dit kan met onze gratis korte maar effectieve fitness video's.

Stop met roken

Gemiddeld komen vrouwen die roken eerder in de overgang, ongeveer één of twee jaar eerder. Probeer dus echt te stoppen, mocht dit je lukken!

Het verschilt heel erg per persoon hoe erg je last hebt van een disbalans in oestrogenen, de ene vrouw is hier nou eenmaal gevoeliger voor dan de andere. Het is in ieder geval zeker dat bovenstaande tips zeker zullen helpen wanneer je ze toepast!

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen