De Overgang En Afvallen. Hoe Dan?
Heb jij last van een onregelmatige cyclus, opvliegers, (nachtelijk) transpireren of droge slijmvliezen? Dit zijn onder andere typische klachten die horen bij de overgang. Alle vrouwen krijgen hiermee te maken, de een wat eerder dan de ander, maar de gemiddelde leeftijd van vrouwen om de overgang in te gaan ligt tussen de 45 en 56 jaar.
Wat gebeurt er met mijn lichaam?
Wellicht merk jij op dat jouw figuur verandert tijdens de overgang. Je wordt zwaarder en het (extra) vet verzamelt zich gemakkelijker op je buik en rondom je middel, maar gaat het slinken op je benen. En ook al ben je fanatiek aan het sporten en met bewuste keuzes qua voeding bezig, afvallen gaat erg traag tijdens de overgang en als je wat afvalt, is het niet op de plek waar je het af wilt hebben.
Dit komt omdat de meeste klieren door het verouderingsproces minder hormonen produceren en de hormonen steeds verder uit balans raken met onder andere de ophoping van vet op de minder fijne plekken. Kortom; je vetverdeling wordt anders tijdens de overgang.
Hoe kom je dan zo goed mogelijk de overgang door, waarbij gewicht verliezen tijdens de overgang toch wel lukt en wat makkelijker wordt?
Tips tijdens de overgang
Hier een aantal van mijn tips:
- Eet veel verse groenten, met name koolsoorten (500 gram zou ideaal zijn). Koolsoorten hebben een hoog fyto-oestrogeen gehalte die de overgangsklachten wat kunnen verminderen.
- Eet voldoende verzadigd vet. Welke te vinden zijn in onder andere vlees, eieren, roomboter. En met voldoende verzadigd vet bedoel ik niet dat je los kan gaan met de roomboter en eieren, dat past ook niet binnen ons Shakeplus programma, maar gemiddeld zo'n 15 gram. Eet geen transvetten en geoxideerde vetten.
- Eet veel omega-3, ongeveer 2 tot 4 gram per dag (uit bijv. vette vis), matig je omega-6 (margarine, zonnebloemolie). Ideaal is om een omega-3 voedingssupplement ter aanvulling op je voeding te nemen.
- Eet zoals de natuur het bedoeld heeft. Pas op voor producten met toegevoegde suikers en kunstmatige toevoegingen.
- Vermijd zoveel mogelijk xeno-oestrogenen! Xeno wat??? Xeno-oestrogenen zijn stofjes die ontstaan door allerlei bewerkingen van aardolie en deze worden vervolgens gebruikt in veel producten zoals plastics (en zelfs cosmetica). Denk aan plastic drinkflessen, plastic bewaarbakjes (of van het afhaal restaurant). Een teveel aan xeno-oestrogenen verstoort je hormoonhuishouding op een ongezonde manier. Vooral de (bak)olie in een plastic fles is een afrader. De Shakebeker van Shakeplus is BPA vrij, dat betekent dat je deze zonder zorgen kan gebruiken, want het is chemicaliën vrij.
- Zorg voor een stabiele bloedsuiker. Eet op vaste momenten en niet de hele dag door. Zo voorkom je stemmingswisselingen te voorkomen of te verminderen. Als je de hele dag door eet krijgt je lichaam ook niet de kans om de voeding die je binnenkrijgt te verwerken, hierdoor kan je bloedsuikerspiegel uit balans raken. Shakeplus bevat chroom, dit helpt bij het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel.
- Veel vezels! Zorg voor een rijke vezelinname. Een Shakeplus maaltijdshake bevat meer dan 5 gram vezels, dus dat is een mooi begin! Bestel jouw maaltijdshakes hier.
- Houd een lage alcohol inname aan. Als de lever alcohol afbreekt, dan heeft dit de voorkeur boven een goede afbraak van oestrogenen. Dit willen dames in de overgang juist NIET!
- Zorg voor zo min mogelijk stress. Geldt eigenlijk voor iedereen. Plan momenten voor jezelf, voor een bos- of strandwandeling, een meditatie of een yogasessie. Iets waar je je hoofd kan legen en écht tot rust kan komen.
- Verlaag je vetpercentage. Volg het Shakeplus programma om af te vallen tijdens de overgang met 2 Shakes per dag! Klik hier om het programma te kunnen inzien.
- Praktische tips: Als je naar bed gaat, leg je voeten buiten de dekens. Omdat de uiteinden van ons lichaam de warmte absorberen(voeten, handen, hoofd). Als deze buiten de dekens liggen, kan dat zo al wat warmte schelen. Die 0,2 graad lichaamstemperatuur extra tijdens de overgang is duidelijk merkbaar. Een of twee minuutjes na het douchen koud afdouchen, en dan bedoel ik dat met een watertemperatuur van onder de 18 graden. Dit werkt positief op de typische klachten zoals opvliegers.
Tip van coach Patricia
Dames, ga hiermee aan de slag en ervaar dat het overgangsproces waar je doorheen moet een stukje makkelijker wordt. Je zult ook merken dat je toch kan afvallen tijdens de overgang!
Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.