Shakeplus Na Een Maagverkleining
Een maagverkleining is een operatie waarbij de maag kleiner wordt gemaakt met als doel uiteindelijk gewicht te verliezen. Als je een maagverkleining hebt ondergaan ben je onder behandeling bij een specialist. Zij creëren een persoonlijk afgestemd menu voor je. Daarom is het van belang dat je een verandering in je eetpatroon altijd in overleg met je specialist doet.
In de eerste drie weken na de operatie raden wij sowieso af om aan de slag te gaan met de producten van Shakeplus, de focus moet in deze periode volledig liggen op het herstellen van de hechtingen.
Heb je al langere tijd geleden een maagverkleining gehad en ben je inmiddels toch weer in gewicht aangekomen? Ook dan geldt de informatie in dit artikel niet voor jou. na een maagverkleining is het altijd van belang je eetpatroon blijvend aan te passen, zo niet dan zal je maag toch weer groeien en kom je weer aan in gewicht. Als je maag weer in proportie is toegenomen kan je dus het gewone programma van Shakeplus volgen. Is dit voor jou het geval? Lees dan hier alle informatie die je nodig hebt om met het programma te beginnen.
Het voedingsadvies voor na het ondergaan van een maagverkleining is over het algemeen opgedeeld in 6 eetmomenten op de dag, en bevat maar rond de 1000 calorieën. Ook is er het advies om niet te veel vetten te eten, dit heeft alles te maken met het feit dat vetten na de maagverkleining minder goed kunnen worden verteerd dan voorheen.
Als je minder koolhydraten eet, krijg je automatisch meer van de andere twee macronutriënten binnen. Namelijk eiwitten en vetten. Dat het nu lastiger voor je lichaam is om vetten te verteren, betekent niet dat het niet mogelijk is! Wij delen een aantal tips die je kunnen helpen bij het proces naar een koolhydraatarme voeding nadat je een maagverkleining hebt ondergaan.
1. Zorg voor regelmaat
Neem per dag drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Probeer deze elke dag, voor zoveel mogelijk, rondom hetzelfde tijdstip te nemen. Je zou dus bijvoorbeeld twee shakes en een zeer lichte maaltijd op de dag kunnen nemen, aangevuld met drie kleine tussendoortjes. Neem geen volledige shake, in plaats van 250 ml halfvolle melk met 2 schepjes poeder neem je 175 ml halfvolle melk met een zuinige 1,5 schep poeder. Het caloriegehalte hiervan ligt op 148, dat is gelijk aan een bruine boterham belegd met halvarine en kipfilet.
En let op! Als je merkt dat je vol zit, altijd stoppen met eten. Bij de avondmaaltijd kan je bijvoorbeeld 75 gram mager vlees of vis nemen, een juslepel onvette jus, 1 kleine aardappel of 50 gram rijst of pasta, en 100 gram gekookte groenten.
2. Laat je lichaam wennen aan de vetten
In plaats van direct te starten met het elimineren van bijna alle koolhydraten en dus veel meer vetten te eten, is het een beter idee om dit langzaam op te bouwen. Zo kan je lichaam zich langzaam aanpassen. Je lichaam produceert op deze manier bijvoorbeeld steeds meer stofjes galzouten die kunnen helpen bij de vertering van vetten. Ieder lichaam is anders, het is dus aan jou om te kijken tot hoe ver je uiteindelijk kan gaan.
3. Zorg voor voldoende vocht
Koolhydraten houden vocht vast, daarom is het altijd goed om voldoende water te drinken bij een koolhydraatarm dieet. Let er wel op dat je dit op de juiste momenten doet! Drink geen water bij je maaltijd, dit zit de vertering van de vetten in de weg. Omdat de vertering van vetten al een stuk lastiger gaat willen we dit natuurlijk absoluut niet hebben. Zorg dat er minimaal een half uur tijd zit tussen je maaltijd en het drinken, zowel voor als na de maaltijd.
Daarnaast draagt een dieet arm aan koolhydraten bij aan het in toom houden van de hongergevoelens, door de aanmaak van bepaalde hormonen, namelijk ghreline en cholecystokinine) die hierop van invloed zijn te stimuleren. Dit vergroot de kans dat je op de lange termijn op je behaalde gewichtsdoel blijft.
Ook is het zo dat 1 op de 5 mensen die een maagverkleining heeft ondergaan vroeg of laat te maken krijgt met ernstige hypoglykemieen, dit zijn momenten waarop je bloedsuiker zo laag is dat hier vervelende symptomen bij komen kijken. Waarom dit is, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het in dit geval goed is om je koolhydraten te beperken, om zo verdere klachten te voorkomen. Shakeplus kan hier dus mooi aan bijdragen!
Shakeplus is namelijk laag in koolhydraten en hoog in eiwitten. Neem dus tweemaal daags een shake van 175 ml. Neem drie keer per dag een tussendoortje, kies bijvoorbeeld voor de Shakeplus snackmix, de Shakeplus tomatensoep of ongeveer 100 gram aardbeien. Wil je de Shakeplus eiwitreep als tussendoortje nemen? Breek deze dan doormidden en verdeel over twee snackmomenten. Het is belangrijk dat je minimaal 0,8 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht binnenkrijgt, met Shakeplus maak je het jezelf gemakkelijk hier dagelijks aan te komen.
Daarnaast krijg je middels Shakeplus een boel andere nutriënten binnen, zoals bijvoorbeeld ijzer en verschillende B-vitaminen. Omdat je na een maagverkleining niet veel voeding meer binnenkrijgt op een dag is het altijd van belang dat je dit aanvult met verschillende nutriënten, middels Shakeplus kan je hier al een flink eind mee op weg zijn. Bespreek altijd even met de specialist waarbij je onder behandeling bent wat de hoeveelheid in mcg moet zijn van de ijzerpreparaten die je slikt naast het gebruik van Shakeplus.
Conclusie: je kan absoluut Shakeplus gebruiken nadat je een maagverkleining hebt ondergaan! Klein de porties wat in en verdeel de eetmomenten goed over de dag. Je krijgt door Shakeplus veel eiwitten binnen die zorgen voor een verzadigd gevoel, en daarbij nog een hoop andere gunstige nutriënten waar je absoluut baat bij hebt met een maagverkleining.