Starten Met Afvallen, Wat Is Je Waarom?

Deel met vrienden

Starten Met Afvallen, Wat Is Je Waarom?

Starten met afvallen, wat is je waarom?

Afvallen doe je met een doel. Om je doel daadwerkelijk te behalen heb je een intrinsieke motivatie nodig, jouw waarom. Als jij volledig voor je doel wilt gaan en duidelijk in kaart hebt gebracht waarom je dit wilt, is de kans groot dat je ook gaat slagen. Je bent weerbaarder in tijden van weerstand en weet hier beter mee om te gaan.

Ben jij nog niet achter jouw waarom? Geen probleem! In dit blog stellen wij je 5 vragen om jouw 'waarom' te vinden, zodat het jou deze keer wél gaat lukken om je doel te behalen.

1. Welk doel wil je bereiken?

Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar vaak stellen we een globaal doel waarbij we niet duidelijk in kaart hebben gebracht wat we precies willen bereiken. Dit zorgt er ook voor dat je je doel niet behaald, omdat de eindbestemming niet bekend is. De eerste stap is dan ook het opschrijven van een SMART-doel. In dit blog lees je hoe je dit doet.

2. Waarom wil je dit doel bereiken?

Je hebt een duidelijk doel gesteld en wilt hier de komende tijd naartoe werken. Waarom heb je juist voor dit doel gekozen? Doe je het voor je gezondheid, wil je meer energie of voelde je je zelfverzekerder toen je nog op je oude gewicht was? Een doel stel je niet zomaar. Schrijf duidelijk voor jezelf op waarom je dit doel hebt gesteld en wat het je op de lange termijn gaat brengen.

3. Wat houdt je tegen?

Een druk gezin, onregelmatige werktijden of een fulltimebaan kan nog wel eens voor wat weerstand zorgen. Zonder oordeel kun je je afvragen waarom het je tot nu toe niet is gelukt om af te vallen of hiermee te starten. Wat was er belangrijker waardoor jouw doel geen prioriteit heeft gekregen? Schrijf voor jezelf op wat je tegenhoudt en hoe je het probleem om kunt zetten naar een oplossing. Had je het bijvoorbeeld steeds te druk of vond je het juist lastig om te bedenken wat je het best kunt eten?

Met Shakeplus ben je altijd voorzien van een gezonde volwaardige maaltijd met minimale voorbereidingstijd en hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.

4. Wat zijn jouw prioriteiten?

In de sleur van het dagelijkse leven is het verleidelijk je gezondheid te laten voor wat het is. Je haalt toch even die snelle maaltijd af omdat je de lunch helemaal vergeten bent of je ploft op de bank met een zak chips omdat je de hele dag nog geen ontspanning hebt gevoeld. Bedenk je dat deze kleine patronen niet bijdrage aan jou waarom en weet dat er altijd hulp is. Je hoeft het niet alleen te doen.

Stel prioriteiten en laat je omgeving weten welk doel je wilt bereiken en hoe ze hier rekening mee kunnen houden. Reageert jouw omgeving minder positief? De coaches en supportgroep van Shakeplus staan voor je klaar om jou dagelijks te motiveren om voor je doelen te gaan.

5. Hoe ziet jouw leven eruit wanneer je je doel hebt bereikt?

Stel je voor, je hebt je doel behaald. Kun je je voorstellen hoe dit voelt? Hoe de energieke jij eruitziet, wat je doet en hoe je in het leven staat? Probeer dit voor jezelf zo helder mogelijk te krijgen. Vele andere gingen je al voor, je kunt hier hun succesverhalen lezen. Dit kun jij ook en we helpen je hier graag bij.

De voordelen-motivatiekaart

Nu je de kernreden weet dat je gewicht kwijt wilt raken en je jezelf deze 5 vragen hebt gesteld denk je vast, 'Oké! Dan weet ik dat en ga ik nu mooi afvallen'. Maar geloof het of niet, op de momenten dat er verleidelijk eten binnen handbereik is vergeet je deze reden misschien heel snel weer. Het zal vaak genoeg voorkomen dat je vastberadenheid een knauw krijgt en dat je ondermijnende gedachten hebt, zoals:

 • Is afvallen al deze inspanning wel waard?
 • Het is te moeilijk om dit eten te laten staan
 • Ik heb nou eenmaal overgewicht en dat past bij mij

Komen deze gedachten je bekend voor? Zo ja, dan weet je hoe overtuigend ze kunnen zijn. Misschien heb je wel eens aan deze gedachten toegegeven, waardoor je van je dieet afweek en misschien zelfs wel de handdoek in de ring hebt gegooid. Het is belangrijk dat je met dit soort gedachten om leert gaan, zodat je niet blijft terugvallen in je oude patroon.

Een handige tool die je hierbij kan gebruiken is een voordelen-motivatiekaart. In andere woorden, zet alle voordelen van het afvallen voor jou op een rijtje. Een motivatiekaart is een systeemkaart (of andere stevige kaart van ongeveer 7.5 x 12.5 cm) waarop je belangrijke redenen schrijft die je helpen weerwoord te bieden aan ondermijnende gedachten.

Daarbij helpen ze je om je dagelijks te motiveren zodat het je lukt je aan je dieet te houden, goede eetgewoonten vast te houden, om te gaan met honger en eetdrang, niet toe te geven aan emotioneel eten en de draad weer op te pakken als je een keertje de mist in gaat. De kaart bewaar je in je portemonnee, tas of broekzak. Daarbij kan je je lijst ook op post-its schrijven en deze op je spiegel in de badkamer hangen, op je koelkast of het dashboard van je auto. Op deze manier blijf je herinnerd worden aan de redenen waarom je wilt afvallen en is de kans groter dat je zal slagen!

Een aantal voorbeelden van wat er op je kaart zou kunnen staan:

 • Ik voel me vrijer in de omgang met anderen
 • Ik voel me zelfverzekerder
 • Ik kan met mijn (klein)kinderen voetballen
 • Ik kan me beter bewegen
 • Ik voel me gelukkiger als ik in de spiegel kijk
 • Ik heb meer energie
 • Ik voel me goed op de bruiloft van mijn zoon
 • Ik heb minder last van mijn rug

Wanneer lees je de kaart?

1. Op twee vaste momenten per dag.

Je leest de kaart op twee vaste momenten per dag, bepaal zelf wanneer deze momenten zijn. Het is handig dit bijvoorbeeld voor het eten te doen, en op een moment van de dag dat je weet dat je vaak moeite met je dieet hebt. Voor veel mensen is dit niet in de ochtend maar juist in de namiddag of laat in de avond.

2. Op momenten dat je in verleiding komt.

Ook op de momenten dat je merkt dat je misschien de mist in gaat met je dieet, pak je de kaart erbij. Op sommige dagen zal dit niet nodig zijn, en op andere dagen juist heel vaak. Het is belangrijk dat je de woorden niet alleen maar leest, maar jezelf ook elke keer afvraagt: 'Hoe belangrijk is dit voor mij?'

Er zullen momenten komen dat je denkt: 'Ik hoef die kaart vandaag niet te lezen, ik weet toch wel wat er staat. Ik ga echt niet de mist in'. Maar ook op deze momenten moet je de kaart wél lezen. Het kan namelijk echt dat grote verschil maken en het kost je maar een paar tellen. De voordelen-motivatiekaart klinkt in eerste instantie misschien een beetje kinderachtig, maar het werkt echt!

Voor veel mensen hebben de kaarten al een groot verschil gemaakt. Op het begin zal je de kaart dagelijks moeten lezen, en op een gegeven moment zal je merken dat het je manier van denken verandert. Dit maakt het afvallen niet alleen makkelijker, maar ook een stuk leuker:)

Hopelijk heb jij met deze 5 vragen je eigen waarom kunnen vormen en voel je je gemotiveerd om aan de slag te gaan met jouw gezondheid. Wij zijn heel benieuwd naar jouw waarom!

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen