Wat Zijn Macronutriënten?

Deel met vrienden

Wat Zijn Macronutriënten?

Macronutriënten zijn de voedingsstoffen die het menselijk lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft om goed te functioneren. Deze voedingsstoffen leveren energie en zijn nodig voor de groei, ontwikkeling en onderhoud van weefsels en organen in het lichaam.

Bestel Shakeplus hier!

Er zijn drie belangrijke macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten.


Koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het menselijk lichaam, je vindt ze in veel voedingsmiddelen zoals granen, fruit, groenten, zuivelproducten en suiker.

Koolhydraten worden afgebroken tot glucose in het lichaam, wat een belangrijke brandstof is voor cellen. Glucose wordt opgenomen in de bloedbaan en naar cellen getransporteerd om als energie te worden gebruikt. Koolhydraten zijn ook nodig voor de werking van de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren.

Er zijn twee soorten koolhydraten: enkelvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten, ook wel bekend als "snelle koolhydraten", worden snel afgebroken in glucose en kunnen leiden tot snelle stijgingen en dalingen van de bloedsuikerspiegel. Voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten zijn suiker, fructose en glucose. Complexe koolhydraten, ook wel bekend als "langzame koolhydraten", bevatten meer vezels en voedingsstoffen en worden langzamer afgebroken, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn volkorenbrood, bruine rijst en groenten.

Bekijk hier alle Shakeplus shakes en tussendoortjes!


Eiwitten

Eiwitten zijn grote, complexe moleculen die bestaan uit aminozuren, die met elkaar zijn verbonden door peptidebindingen. Ze spelen een belangrijke rol in bijna alle biologische processen in het lichaam, zoals het opbouwen en repareren van weefsels, het reguleren van de stofwisseling, en het overbrengen van signalen tussen cellen.

Eiwitten kunnen worden gevonden in een breed scala aan voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, zuivelproducten, eieren, noten, zaden, bonen en peulvruchten. Wanneer we eiwitten eten, worden ze afgebroken tot hun componenten, de aminozuren, die vervolgens door het lichaam worden gebruikt om nieuwe eiwitten te bouwen en andere essentiële functies uit te voeren.


Vetten

Vetten zijn een belangrijke voedingsstof en energiebron voor het lichaam. Ze bestaan uit een groep van moleculen genaamd lipiden, die vaak worden ingedeeld in drie categorieën: verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten.

Verzadigde vetten zijn meestal vast bij kamertemperatuur en worden vooral gevonden in dierlijke producten, zoals vlees, zuivelproducten en eieren. Overmatige consumptie van verzadigde vetten kan leiden tot verhoogde niveaus van slechte cholesterol (LDL) en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Onverzadigde vetten zijn meestal vloeibaar bij kamertemperatuur en worden gevonden in plantaardige oliën, noten, zaden, avocado's, vis en andere zeevruchten. Deze vetten zijn beter voor het lichaam dan verzadigde vetten, omdat ze het risico op hart- en vaatziekten verminderen en de goede cholesterol (HDL) verhogen.

Bekijk hier alles Shakes van Shakeplus

Transvetten zijn kunstmatige vetten die ontstaan ​​door een proces van gedeeltelijke hydrogenering van plantaardige oliën. Ze worden vaak gevonden in bewerkte voedingsmiddelen zoals gebak, koekjes en crackers en staan ​​bekend om hun negatieve effecten op de gezondheid, zoals het verhogen van het LDL-cholesterolgehalte en het verhogen van het risico op hart- en vaatziekten.

Een gezond dieet bevat een gebalanceerde hoeveelheid vetten, waarbij de nadruk ligt op onverzadigde vetten en het beperken van verzadigde en transvetten.

Het is belangrijk om een ​​gebalanceerd dieet te volgen dat alle drie de macronutriënten in de juiste verhoudingen bevat, afhankelijk van individuele behoeften en doelen.


Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het creëren van een gezonder eetpatroon? Bij Shakeplus doen we dat op een leuke manier! Onze diëtisten staan altijd per telefoon en mail voor je klaar, neem dus gerust contact op voor gratis advies!

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen