Shakeplus Na Een Galblaasverwijdering

Deel met vrienden

Shakeplus Na Een Galblaasverwijdering

De functie van de galblaas is ervoor zorgen dat vetten in je lichaam goed kunnen worden verteerd. Dit doet de galblaas door gal aan te maken. Als de galblaas weg is, wordt deze functie overgenomen door de lever.

Het verschil is dat de gal in dit geval niet meer wordt opgeslagen in je lichaam, maar direct naar de darm gaat. Dit houdt in dat er dus nog steeds gal in de darm is om te helpen bij de vertering van vetten uit je voedsel. Ook al is er nog steeds gal aanwezig om de vertering mogelijk te maken, de hoeveelheid gal zal wel iets minder zijn. En je lichaam zal zich niet direct helemaal aanpassen aan de vertering van jouw voedsel zonder behulp van de galblaas.

Na de operatie heeft de helft van de patiënten last van klachten met betrekking tot de spijsvertering. Hierbij kan je klachten krijgen zoals bijvoorbeeld diarree. Je lichaam moet wennen en daarom duurt het even voordat je spijsvertering weer optimaal werkt.

Je hebt na de galblaasverwijdering sneller kans op het krijgen van diarree als je vet eet, daarom wordt het eten van veel vet vaak afgeraden na de operatie. Als je het programma van Shakeplus, of een ander koolhydraatarm dieet, gaat volgen eet je vanzelf meer van de andere twee macronutriënten, namelijk eiwitten en vetten. In het begin zou je hier dus wat last van kunnen krijgen. Het is daarom handig om het beperken van koolhydraten langzaam af te bouwen als je galblaas kort geleden is verwijderd.

Er bestaan verder geen specifieke dieetadviezen na het verwijderen van de galblaas. Belangrijk is wel dat je gezond en gevarieerd eet. En merk je dat je na een bepaald voedingsmiddel last krijgt? Vermijd deze dan tijdelijk en probeer hetzelfde product na een poosje opnieuw. Elk lichaam is anders, en iedereen kan anders reageren op verschillende voedingsmiddelen. Wie weet verdraag jij noten heel goed maar vlees helemaal niet, of juist andersom! Probeer dit voor jezelf voorzichtig uit.

Begin met koolhydraatbeperkte voeding, dan kan je later eventueel overstappen naar een koolhydraatarm dieet. Verder is het belangrijk de volgende punten mee te nemen in je dieet:

 1. Drink geen water direct voor of na een maaltijd.
  Het is belangrijk dat je je lichaam het voedsel optimaal kan laten verteren.

 2. Plan meerdere eetmomenten op de dag in.
  Eet niet direct grote hoeveelheden vet tegelijkertijd en verdeel je maaltijden goed over de dag.

 3. Zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt.
  Je ontlasting bindt door vezels meer, wat de kans op diarree verkleint.

 4. Zorg dat je voldoende mineralen binnenkrijgt.
  Let op dat je genoeg magnesium, zout en kalium tot je neemt.

Shakeplus gebruiken na een galblaasverwijdering kan dus absoluut geen kwaad. Maar is je galblaas kortgeleden verwijderd? Houd er dan rekening mee dat je eventueel last kan krijgen van diarree. Om dit te minimaliseren is het slim om niet direct te veel vetten tot je te nemen maar bouw dit langzaam op, dan moet het helemaal goed komen!

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen