Beginnen Met Bewegen? Maak Een Bewegingsplan!

Deel met vrienden

Beginnen Met Bewegen? Maak Een Bewegingsplan!

Alhoewel je met het aanpassen van je dieet uiteraard heel ver kan komen wat afvallen betreft, helpt het altijd mee om hier ook meer bij te gaan bewegen. Daarbij is het natuurlijk ook gewoon gezond om voldoende beweging te krijgen. Tegenwoordig zitten we met zijn allen veel te veel en dit heeft negatieve impact op onze mobiliteit op latere leeftijd, ons postuur en het doen ontwikkelen van verschillende welvaartsziekten.

Een ander groot pluspunt van bewegen is dat je er endorfines van aanmaakt. Deze geluksstofjes zorgen ervoor dat je je blij en energiek voelt! Wie wilt dat nou niet!?

Andere bewezen voordelen van lichaamsbeweging zijn het doen remmen van je eetlust, het behouden van spierweefsel, het versterken van je zelfvertrouwen, je lichamelijk beter voelen.. en zo kunnen we nog wel even doorgaan!


Spontane en geplande lichaamsbeweging


Als je met je beweging aan de slag wilt gaan dan is het belangrijk onderscheid te weten tussen twee soorten beweging. Namelijk:

 

 • Spontane lichaamsbeweging
 • Geplande lichaamsbeweging

Spontane lichaamsbeweging is iets dat je nu per direct in je leven kan gaan implementeren. Dit gaat om de kans pakken tot bewegen in elke mogelijke situatie. Denk aan:

 • De trap nemen in plaats van de lift, of wellicht een etage eerder uit de lift stappen om zo één etage per trap te doen.

 • Neem de fiets naar werk en loop naar de supermarkt.

 • En als je dan naar de supermarkt loopt, loop dan eerst 10 minuten een rondje door of om het winkelcentrum.

Begrijp je het punt?

Geplande lichaamsbeweging is zoals vanzelfsprekend beweging die je van tevoren strak inplant. Bijvoorbeeld elke week een uur baantjes zwemmen of elke dag een half uurtje wandelen na het avondeten.

Kies beweging die je leuk vindt


Heb jij altijd graag een fitnesspersoon willen zijn, maar heb je dit al meerdere keren geprobeerd en houd je het nooit lang vol? Dan moet je misschien gaan nadenken of dit wel zo goed bij jou past. Misschien houd je wel veel meer van dansen, aqua-aerobics of fietsen!

Het is erg belangrijk dat je een manier van beweging kiest die je leuk vindt en dus op de lange termijn vol kan houden. Weet je niet goed wat je wilt, vraag dan eens advies aan een vriend of vriendin. Wie weet op wat voor leuke ideeën jullie samen komen!

En het hoeft echt niet altijd duur te zijn, sterker nog.. het kan gratis! Woon je in de buurt van een mooie natuuromgeving? Dan zou je daar elke week op vaste dagen heen kunnen om hier te wandelen of fietsen. Heb je lang niet aan lichaamsbeweging gedaan? Begin dan met 10 minuten per dag en plak hier elke dag 1 minuut bij. Of zet thuis je lievelingsmuziek op en dans er elke dag 20 minuten op los!

Knelpunten


Als je begint aan een gezondere leefstijl komen hier vaak knelpunten bij kijken. Het goede nieuws is dat deze altijd op te lossen zijn!

Lukt het je bijvoorbeeld niet om beweging in je leven te implementeren? Bedenk je dan eens wat je tegen een vriendin zou zeggen als zij met dit probleem naar jou toe zou komen. Grote kans dat je er dan op een andere, creatievere manier naar kijkt en met een oplossing kan komen.

Bijvoorbeeld:

 • Ik heb een lichamelijke beperking.
 • --> Vaak is zwemmen dan wel geschikt. Of zit je in een rolstoel, doe dan bijvoorbeeld armoefeningen.

 • Ik heb kinderen dus ik heb geen tijd om te sporten.
 • --> Zoek een sportschool met kinderopvang.

 • Ik schaam me als ik sport.
 • --> Begin met sporten vanuit huis, bijvoorbeeld met de Shakeplus Fitness Video's. (Nog beter is natuurlijk je manier van denken te veranderen! Maar thuis beginnen is een goede eerste stap).

Werk je bewegingsplan uit


Plan het in in je agenda

Begin met bedenken hoe vaak je wilt gaan bewegen, en let erop dat je doel haalbaar is. Wil je bijvoorbeeld gaan wandelen? Spreek dan met jezelf af op welke momenten in de week (en hoe lang) je dit wilt gaan doen en noteer dit in je agenda. Wandelen maak je natuurlijk extra leuk door het met iemand samen te doen of ondertussen een podcast of muziek te luisteren, maar ook zonder afleidingen kan het juist heerlijk ontspannend werken.

Zet manieren van spontane lichaamsbeweging op papier

Bedenk je hoe je in jouw leven spontane lichaamsbeweging kan inbouwen. Neem je voortaan de fiets naar werk? Neem je op werk de trap in plaats van de lift? Neem je op het treinstation de trap in plaats van de roltrap? Zet alle mogelijke manieren die je je kan bedenken op papier.


Hoe ga je om met saboterende gedachten?


Tijdens het afvallen zal je veel te maken hebben met saboterende gedachten, en zo ook omtrent het sporten. Voel je dat je jezelf saboteert, bedenk je dan goed welke voordelen sporten allemaal heeft en wees je hier goed bewust van.

Je kan te maken hebben met bijvoorbeeld de volgende gedachten:

 • Wat heeft het voor nut om maar 10 minuten te gaan wandelen?
 • --> 10 minuten wandelen is beter dan helemaal niet wandelen. Alle kleine beetjes tellen bij elkaar op. Ik moet ergens beginnen en daarbij voel ik me na de wandeling mentaal beter.


 • Ik heb geen tijd om te sporten.
 • --> Ik heb 24 uur in een dag, dus ik kan daar best 1 uur van aan sporten besteden, uiteindelijk is het een kwestie van prioriteiten. Ik moet lichaamsbeweging voorrang geven. Misschien moet ik 's ochtends iets eerder opstaan en/of minder uren per dag TV kijken en met mijn telefoon bezig zijn. Door voldoende lichaamsbeweging te krijgen leef ik een langer, gezonder en gelukkiger leven.


 • Ik heb geen zin om te bewegen.
 • --> Dat doet er niet toe. Als ik makkelijk op gewicht wil blijven, gezond wil zijn en lang van het leven wil genieten met mijn geliefden dan is het belangrijk dat ik voldoende beweeg. Daarbij voel ik me zodra ik het straks achter de rug heb hartstikke goed vanwege alle endorfinen en het feit dat ik trots op mezelf kan zijn.

Met bovenstaand plan moet het je zeker lukken meer beweging in te plannen én vol te houden! Op welke manier ga jij meer bewegen? Wij zijn benieuwd!

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen