7 Voordelen Van Minder Suiker Eten

Deel met vrienden

7 Voordelen Van Minder Suiker Eten

Zoals we allemaal wel weten kan te veel suiker voor een hoop ellende zorgen. Helaas zit het tegenwoordig bijna overal door verwerkt, van onze ontbijtgranen tot ketchup en saladedressings.

In principe hebben we suikers natuurlijk nodig, ze dienen immers als brandstof voor ons lichaam en onze hersenen. Maar naast dat we suikers uit fruit, groenten en melk binnenkrijgen wordt het tegenwoordig ook verwerkt door bijna elk anders voedingsmiddel. Dit wordt gedaan om bijvoorbeeld smaak, textuur of kleur toe te voegen. Helaas eten we hierom dagelijks massaal te veel suikers. Veel mensen kampen deze dagen dan ook met een suikerverslaving en het is belangrijk dat we minder suiker gaan consumeren.

Als we te veel lege calorieën binnenkrijgen (want uiteindelijk zijn toegevoegde suikers maar calorieën zonder verdere waarde voor ons lichaam) kan dit zeer nadelige gezondheidsgevolgen hebben.

Shakeplus bevat weinig suikers en juist veel eiwitten. Dit zorgt er niet alleen voor dat je beter en langer verzadigd bent, maar voorkomt zo ook een hoop gezondheidsklachten!

Benieuwd naar waarom je je suikerconsumptie zou moeten verminderen? Lees dan snel mee!


Het kan de bloeddruk verlagen


Zowel het hebben van obesitas als overgewicht kan leiden tot een te hoge bloeddruk. Heb je overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30)? Dan verdubbelt dit de kans op het hebben van een te hoge bloeddruk. Heb je obesitas (een BMI van 30 of hoger)? Dan is de kans op een te hoge bloeddruk zelfs drie tot vijf keer zo hoog(1)!

En een te hoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. Het verhoogt de belasting van het hart en de slagaders en kan na verloop van tijd schade aan de hele bloedsomloop veroorzaken. Uiteindelijk kan dit leiden tot o.a. hartaanvallen, beroertes, slagaderverkalking, andere hartaandoeningen en sterfte(1).

Daarbij is het zo dat mensen die gemiddeld ten minste 25% van hun calorieën uit suikers halen twee keer zoveel kans hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 10% van hun calorieën uit suikers halen(2). Het eten van minder suiker kan er dus voor zorgen dat je een stuk langer leeft!

Het verlaagt je ‘slechte’ cholesterolgehalte


Als je veel toegevoegde suikers consumeert dan heb je meer kans op lagere HDL-waarden (goede cholesterol) en hogere kans op LDL-waarden (het slechte cholesterol)(3).

Omdat de shakes en tussendoortjes van Shakeplus geen toegevoegde suikers bevatten kunnen ze je hier goed mee op weg helpen. Zo ben je in no time van je suikerverslaving af!

Het is goed voor je brein en gemoedstoestand


Te veel suiker is om veel verschillende redenen slecht voor onze hersenen. Een aantal van deze redenen zijn een slechter geheugen(4) en ontstekingen in het brein(5). Daarbij kan te veel suiker ook een grote invloed hebben op je gemoedstoestand. Zo blijkt uit onderzoek dat het je angstiger kan maken(6) en het de kans op depressies verhoogt(7). Wil je lekkerder in je vel zitten en zelfverzekerder door het leven gaan? Eet dan dus minder suiker!

Het houdt je brein scherp


Suiker is ontzettend slecht voor je hersenen. Het eten van te veel suiker kan leiden tot het verslechten van de cognitieve functies en voor een minder grote aanmaak van de eiwitten die nodig zijn voor ons geheugen en reactievermogen. Een hoge inname van suiker wordt in verband gebracht met het metabool syndroom, hierbij zou zelfs de hersenstructuur permanent veranderen(8). Een hele goede reden dus om minder suiker te gaan consumeren! Begin hier gemakkelijk mee met de Shakeplus shakes.

Het houdt je huid jong


Houd jij je huid graag zo jong mogelijk? Laat dan zeker die onnodige suikers staan! Uit onderzoek blijkt namelijk keer op keer weer dat suikers ons razendsnel doen verouderen. Niet alleen van binnen, maar juist ook onze huid! Daarbij houdt het de huid ook mooi en glad(9). Weg dus met die suikerverslaving!
 

Je breekt met je suikerverslaving


Uit onderzoek blijkt dat dieren die overmatige hoeveelheden suikers eten symptomen van lichamelijke verslaving en ontwenningsverschijnselen ontwikkelen. Dit komt omdat dopamine (het hormoon dat behoort tot het beloningssysteem dat ons een goed gevoel kan geven) vrijkomt tijdens het eten van suiker(11).

Het eten van te veel suiker stopt de gezonde dopamine-signalering. Dit betekent dat er steeds meer suiker nodig zal zijn om om diezelfde 'kick' te krijgen. Vaak hebben we niet eens door dat dit de reden is dat we zo graag iets zoets willen eten, in de meeste gevallen denken we dat we oprecht dat koekje willen omdat we enkel de smaak zo lekker vinden.


Er is zelfs een onderzoek gedaan waaruit bleek dat het zien van een milkshake bij mensen met verslavende eetgewoonten dezelfde neurologische beloningscentra activeerde als cocaïne bij mensen met een cocaïneverslaving(12). Zonder het door te hebben, hebben velen van ons dus last van een suikerverslaving.

Bekijk hier de shakes en tussendoortjes van Shakeplus

Het bespaart je leververvetting


Van alcohol krijg je leververvetting. Dat is hoe we leververvetting vroeger vooral kenden. Maar tegenwoordig is leververvetting door ongezonde voeding een in hoop tempo groter wordend probleem is de Westerse wereld. 


Buikvet gaat rondom je organen zitten, dit kan voor veel problemen zorgen, waaronder dus voor je lever. Daarbij zorgt een teveel aan insulinepieken (veroorzaakt door suiker) ervoor dat vet naar de levercellen wordt vervoerd. 


Een vervette lever zorgt voor ontstekingen en kan uiteindelijk een grote risicofactor voor kanker, hartaanvallen en diabetes zijn. Naar verwachting zal dit probleem de belangrijkste indicatie voor levertransplantatie worden in de komende 30 jaar. Gelukkig heb je dit veelal zelf in de hand, door bijvoorbeeld je suikerinname te verlagen! En zo kom je ook nog eens van de suikerverslaving is, dus zal het vanzelf gemakkelijker gaan.


Naast bovenstaande punten zijn er nog tal van redenen om van te veel suikers weg te blijven. 

Kortom.. ga voor je gezondheid en pas je voeding aan! En moeilijk hoeft het niet te zijn. Wist je dat een shake van Shakeplus weinig suikers bevat en juist vol zit met eiwitten? Hartstikke gezond en het vult ook nog eens goed! Bekijk hier zowel onze shakes als onze suikerarme tussendoortjes.

 

Bronnen:

 1. https://www.obesitaskliniek.nl/advies-obesitas/symptomen-gevolgen-obesitas/hoge-bloeddruk-en-overgewicht
 2. https://www.health.harvard.edu/blog/eating-too-much-added-sugar-increases-the-risk-of-dying-with-heart-disease-201402067021
 3. https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/gids-cholesterol/zelf-je-cholesterol-verlagen/voeding-en-cholesterol
 4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666316309011
 5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166432816301437
 6. https://diabetesjournals.org/care/article/27/10/2335/23192/Acute-Hyperglycemia-Alters-Mood-State-and-Impairs
 7. https://www.nature.com/articles/s41598-017-05649-7
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29772560/
 9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X10000428
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32936868/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28835408/
 12. https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110404161712.htm

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen