Houd Jezelf Niet Langer Voor De Gek

Deel met vrienden

Houd Jezelf Niet Langer Voor De Gek

Mensen die graag gewicht willen verliezen zijn er vaak heel goed in zichzelf dingen over eten aan te praten. Je kan nog zo’n verstandig persoon zijn, maar als het gaat om afvallen is dit voor een hoop mensen toch een ander verhaal.

Denk maar eens terug aan de momenten dat je bezig was met gezonder leven en jezelf moest weerhouden van te veel ongezond eten. Je hebt vast wel eens een smoesje bedacht om toch dat extra koekje, taartje of stukje pizza te eten!

Het is niet goed om te strikt te zijn en obsessief bezig te zijn met wat je allemaal wel en niet mag. Maar vaak is het zo dat men te soepel voor zichzelf wordt door het verzinnen van smoesjes om elke keer dat extra beetje te eten en zo het afvallen te saboteren. Soms kan dit zo jaren, of zelfs tientallen jaren doorgaan zonder dat je uiteindelijk dus je streefgewicht bereikt.

Let op welke gedachte er voorafgaand aan het eten door je heen gaat


Soms denk je bijvoorbeeld dat het geen kwaad kan om dit te eten, want….

 • Van dit ene ding word je toch niet dik
 • Ik heb het al gekocht
 • Iedereen eet het
 • Het is maar een klein stukje
 • Ik eet het alleen vandaag
 • Ik heb hard gewerkt vandaag, dus ik heb het verdiend
 • Ik heb iets te vieren
 • Het is gratis
 • Ik heb er veel zin in
 • Ik voel me rot, dus het maakt me niet uit
 • Ik wil het zo graag, dus uiteindelijk eet ik het toch wel op
 • Het is een speciale gelegenheid

Herken jij één, of een aantal, van bovenstaande gedachten? Dit zijn typische zelf saboterende gedachten die ervoor zorgen dat je gaat eten terwijl je dit eigenlijk niet zou moeten doen. Een calorie is namelijk nog steeds dezelfde calorie, ook als je iets te vieren hebt of als je je rot voelt.

Op dit moment zie je waarschijnlijk goed in dat het hartstikke onredelijk is om al deze dingen te denken. Op het moment dat je iets zo graag wilt eten probeer je jezelf echter te overtuigen dat deze gedachten wél reëel zijn.

Maar nu je je hier bewust van bent heb je de eerste stap naar het oplossen van dit probleem gezet! Nu is het belangrijk dat je je er bewust van blijft en er in het vervolg op de juiste manier mee om gaat. 

We hebben een zogenoemde ‘toegeefspier’ en een ‘weerstandsspier’. En wist je dat elke keer dat je besluit iets niet te eten je je weerstandsspier traint? Zo maak je het dus elke keer een beetje makkelijker voor jezelf om nee tegen eten te zeggen! Dit is mooi nieuws, want zo kan je jezelf dus als het ware trainen, wat betekent dat het nee zeggen steeds makkelijker zal worden, totdat het uiteindelijk een gewoonte van je is om automatisch de juiste keuze te maken.
Nu klinkt dit misschien nog ondenkbaar voor je, maar dit is echt waar!

 

Hoe stop je met jezelf voor de gek te houden?


Let er de eerstvolgende keer dat je iets wilt gaan eten wat niet in je planning staat goed op wat er precies door je hoofd gaat. En wees vooral alert op de gedachten die beginnen met: ‘Het kan geen kwaad, want….’


Met deze gedachten houd je jezelf meestal voor de gek, je moet hier op voorbereid zijn om er juist naar te handelen.


Schrijf voor jezelf in de notities in je telefoon (of op een stuk papier) op waarom het wél kwaad kan.


Bijvoorbeeld:

Het kan wél kwaad

Het kan wél kwaad om tussendoor extra dingen te eten, ook al is het nog zo klein. Ik houd mezelf voor de gek. Elke keer dat ik mezelf voor de gek houd en iets eet wat ik niet zou moeten eten versterk ik mijn toegeefspier en verzwak ik mijn weerstandsspier. Het eten duurt maar kort, tijdens deze minuut voel ik me goed, maar daarna voel ik me alleen maar slechter. Ik wil afvallen en op gewicht blijven, dit kan alleen als ik stop met mezelf voor de gek te houden.

Probeer voor jezelf ook een tegengedachte te verzinnen als je merkt dat je hersenen weer smoesjes proberen te verzinnen. Heb jij een gedachte die vaak voorkomt? Bijvoorbeeld dat je hard hebt gewerkt en het dus hebt verdiend te mogen eten? Schrijf deze dan ook op in je telefoon!


Bijvoorbeeld:


Ik ga dit opeten want ik heb er al voor betaald.
Ik kan beter een paar euro verspillen dan aankomen.


Ik kan dit best eten, want iedereen eet het.
Dit gaat niet om iedereen, maar om mij.
Mijn keuze is: Of ik eet nu net als iedereen en blijf te zwaar, of ik beheers me en val af.


Het is maar een klein beetje.
Ik moet me aan mijn dieet houden, want alle kleine beetje tellen op en ik moet deze gewoonte afleren.


Ik voel me rot en het kan me niet schelen.
Op dit moment kan het me niet schelen, maar straks wel! Ik voel me straks alleen maar rotter als ik dit nu eet. Als ik weer niet afval kan me dat zeker wel schelen.

Herken jij jezelf hierin? Ga er dan mee aan de slag! Door er namelijk bewust mee bezig te zijn kan je jezelf veranderen en jouw doel eindelijk behalen.

Wil je het jezelf iets makkelijker maken door meer routine in je afslankdieet te implementeren? Neem dan eens een kijkje naar ons afslankprogramma, hiermee staat voor een groot deel al vast wat je op de dag eet en hoef je dus niet te veel na te denken en te twijfelen!

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen