Wat Is Een Gezond Vetpercentage?

Deel met vrienden

Wat Is Een Gezond Vetpercentage?

Je hebt het vast wel eens gehoord, naast wegen en meten is ook het registreren van je vetpercentage een handige tool om je afslankproces bij te houden. Maar wanneer zit je nou eigenlijk op een gezond vetpercentage, en hoe meet je dit eigenlijk? Hieronder leggen we je dat precies uit.

Het juiste vetpercentage

Het vetpercentage van de ene persoon kan ontzettend verschillen met die van een ander. Dit heeft te maken met factoren als geslacht en de beweging die je krijgt. Train je je spieren bijvoorbeeld veel, dan zal je waarschijnlijk een bovengemiddeld spierpercentage hebben en zo een laag vetpercentage.

Bij vrouwen valt het vetpercentage gemiddeld ergens tussen 25 en 31. Heb je overgewicht? Dan ligt het meestal boven de 32. Een te hoog vetpercentage, ook wel overgewicht genoemd, kan voor vervelende complicaties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een te hoge bloeddruk, verschillende soorten kanker, suikerziekte, rug- en gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten.

Hoe kan je je vetpercentage meten?

Heel interessant natuurlijk, om te weten wat jouw vetpercentage is. Maar hoe meet je dit dan precies? Hier zijn verschillende manier voor:

  1. BIA-methode: deze methode wordt gemeten door middel van een speciale weegschaal. Helaas gaat dit niet met de meeste huis-tuin-en-keuken weegschalen, maar in de meeste sportscholen hebben ze wel zo’n weegschaal aanwezig.

  2. Huidplooimeter: hiervoor heb je een speciale tang nodig, met deze tang meet je je huidplooien op verschillende plekken op je lichaam. Deze tangen hoeven helemaal niet zo duur te zijn en de meting is zeer accuraat.

  3. Ten slotte kan je er nog voor kiezen om je vetpercentage te bepalen door middel van een online programma die dit voor je berekent. Het is een stuk minder precies en daarbij kost het je ook wat meer tijd. Wil je hier een poging tot wagen, klik dan hier.

Hoe zit je op een gezond vetpercentage?

Zoals eerder al genoemd valt het gemiddelde vetpercentage voor een vrouw tussen 25 en 31. Bij een goede gezondheid zit je vetpercentage tussen 21 en 24. Zit je hoger dan 24, dan is het dus slim om hier op te letten. Zit je boven de 32 en dus in de categorie overgewicht, dan is het van belang stappen te ondernemen om hier verandering in te brengen.

Hoe kan je je vetpercentage verlagen?

De oplossing voor een te hoog vetpercentage, dus overgewicht, is afvallen. Dit doe je door te zorgen dat je meer calorieën op een dag verbrandt dan je er binnenkrijgt. Dit kan door te sporten en door gezonder te eten. Op deze manier zal je vet verbranden en zal je vetpercentage slinken.

Is jouw vetpercentage te hoog en zit je niet lekker in je vel? Wij helpen je graag naar een gezonder gewicht! Verlies op een gezonde manier gewicht met support van een diëtiste. Neem voor meer informatie een kijkje op onze website

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen