Waarom Schommelt Mijn Gewicht?

Deel met vrienden

Waarom Schommelt Mijn Gewicht?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom het getal dat je op de weegschaal ziet elke dag weer een beetje anders kan zijn? Als je bezig bent met afvallen dan kan dit frustrerend zijn. Je hebt zo goed je best gedaan, en toch lijk je te zijn aangekomen.

Herken jij dit?

Weet dan dat deze gewichtsschommelingen absoluut geen ramp zijn. Geen reden om ontmoedigd te raken en de handdoek in de ring te gooien, zo'n schommelend gewicht is namelijk hartstikke normaal! Als je merkt dat de weegschaal binnen één dag een hoger getal aangeeft betekent dit absoluut niet perse dat je bent aangekomen en dat al je harde werk voor niks is geweest.

Benieuwd naar Shakeplus? Bekijk hier onze producten

Deze gewichtsschommelingen kunnen verschillende oorzaken hebben. De grootste reden is vocht. Wanneer je je dieet ineens verandert, bijvoorbeeld als je ineens koolhydraatarm gaat eten, kan je al snel merken dat je minder weegt. Een groot deel hiervan zal waarschijnlijk vocht zijn. Dat betekent dus ook dat wanneer je veel koolhydraten eet, je juist sneller meer kan gaan wegen. Zo'n schommelend gewicht kan voor flink wat frustraties zorgen. Maar er is geen reden tot paniek, want dit is vocht en geen vet!

Hetzelfde geldt voor als je wat meer zout hebt gegeten. Dit is vaak zo als je bijvoorbeeld uit eten bent geweest of een kant-en-klare maaltijd hebt gegeten. De grote hoeveelheid zout zal ervoor zorgen dat je extra vocht vasthoudt. En naast deze genoemde punten zijn er nog vele andere redenen die voor het schommelend gewicht kunnen zorgen, bijvoorbeeld bepaalde medicatie of schommelingen in hormonen (bijvoorbeeld rondom de menstruatie).

Hoe kan je het beste omgaan met het deze gewichtsschommelingen? Wij hebben de volgende tips voor je op een rijtje gezet!

1. Weeg jezelf niet elke dag

Omdat het getal op de weegschaal per dag kan wisselen raden wij altijd aan om jezelf maximaal één keer per week te wegen. Lees hier hoe je dat het beste aanpakt.

2. Weeg in de ochtend

Weeg jezelf áltijd in de ochtend, voordat je iets hebt gegeten en gedronken en na je toiletbezoek.

Ben je nog op zoek naar een lekker, makkelijk en vullend ontbijt voor na je weegmoment? Probeer de Shakeplus shakes eens uit!

3. Focus je op andere veranderingen

Focus je niet op wat je op de weegschaal ziet, maar op hoe je je voelt. Heb je meer energie? Merk je dat je kleding wat losser zit? Dit zijn mooie punten waaraan je kan zien dat je op de goede weg bent!

4. Wees geduldig

Onthoud dat gewicht verliezen een proces is, dit gebeurt niet binnen één nacht en dit proces gaat met ups en downs. Het is belangrijk geduldig te blijven en je aan je plan te blijven houden. Daarmee kom je het verste. Afvallen is een marathon, geen sprint!

5. Heb stress onder controle

Wanneer we stress ervaren grijpen we als copingsmechanisme vaak naar eten. Helaas zijn dit in de meeste gevallen ook nog de minder gezonde opties. Wil je weten hoe je stress de baas wordt? Lees het in ons artikel hierover.

6. Zorg voor een goede nachtrust

Een gebrek aan slaap heeft op verschillende manieren invloed op je gezondheid. Zo beïnvloed het je gemoedstoestand, je focus en het zorgt voor een grotere kans op het oplopen van verschillende ziekten.


Ook op gewichtsschommelingen heeft slaap effect. Als je te weinig slaap krijgt maak je namelijk minder van het hormoon leptine aan. Leptine is het hormoon dat ervoor zorgt dat we ons verzadigd voelen. Daarbij zorgt een slaaptekort voor een verhoging van het hormoon ghreline in ons lichaam. Dit hormoon zorgt er juist voor dat je honger krijgt.


Niet erg handig dus als je wilt afvallen! Deze combinatie zorgt voor een veel grotere kans op eetbuien en zorgt ervoor dat we over het algemeen meer eten dan we normaal gesproken zouden doen. Met deze tips betreft het creëren van meer ontspanning in je leven werk je gemakkelijk aan een betere nachtrust.

Blijf jij toch te veel moeite hebben met het krijgen van de controle over hoeveel je eet? Wellicht is dan het makkelijke en gezonde Shakeplus afslankprogramma iets voor jou. 

De conclusie is dus: gewichtsverlies staat niet altijd in verband met het nummer dat je op de weegschaal ziet. Je gewicht kan per dag, en zelfs per uur verschillen.

Het is belangrijk hier bij stil te blijven staan en vooral niet te veel aan het nummer op de weegschaal te denken. Geniet van het proces en elke kleine mijlpaal die je behaalt. Het belangrijkste is hoe je je voelt, dus leg daar de focus op!

Wil je in contact komen met gelijkgestemden? Sluit je dan gratis aan bij onze besloten Facebook supportgroep! Hier worden allerlei onderwerpen rondom afvallen besproken en kan je altijd terecht voor tips en adviezen van je mede Shakeplussers én van onze diëtisten. Tot daar!

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen