Hoe Meet Ik Mijn Omvang Tijdens Het Afslanken?

Deel met vrienden

Hoe Meet Ik Mijn Omvang Tijdens Het Afslanken?

In dit blog bespreken we de volgende punten.

 • Hoe meet ik mijn lichaam tijdens het afslanken?
 • De Shakeplus Lichaamsmeter
 • Waarom is het zo belangrijk om je omvang te meten?

 

Als je graag wilt afslanken is het erg belangrijk om je resultaten bij te houden. Anders weet je nooit precies of je nu op de goede weg bent of niet. Alleen de weegschaal gebruiken kan vertekenen. Zo kan er een flink verschil in gewicht zijn als je de ene keer ’s ochtends weegt en de andere keer ’s avonds. Of je voor of na het eten weegt kan ook heel wat uitmaken.

We raden daarom aan om 1 keer per week te wegen op dezelfde dag en tijdstip. Omdat de weegschaal dus een vertekend beeld kan geven is het heel verstandig om ook je omvang te meten. Je zult nu vast willen weten: hoe meet ik mijn omvang tijdens het afslanken?

 

Hoe meet ik mijn lichaam tijdens het afslanken?

 

Om een goed beeld te krijgen meten we op de borst (A), de taille (B), en heupen (C ) en de bovenbenen ter hoogte van de E. Zie afbeelding:

 

Hoe Meet Ik Mijn Omvang Tijdens Het Afslanken?

 

Hoe weeg en meet ik mijn lichaam?

 

 • Meet jezelf maximaal één keer per week, het liefste op een vaste dag.
 • Doe dit altijd in de ochtend, direct nadat je naar het toilet bent geweest.
 • Houd je voortgang bij door je gewicht en maten elk meetmoment te noteren.
 • Weeg je niet tijdens en twee dagen voor je menstruatie. Je houdt dan extra vocht vast, dit creëert een onrealistisch beeld van je huidige gewicht
 • Schrijf de resultaten per week op zodat je vooruitgang kan bijhouden.

 

De Shakeplus Lichaamsmeter

 

De Shakeplus lichaamsmeter is een handig en compact meetlint, speciaal gemaakt voor het meten van lichaamsdelen, zonder hier iemand voor nodig te hebben. Zo meet je op een snelle en gemakkelijke manier de omtrek van je taille, dijen, bovenbenen en armen.

 

 Shakeplus Lichaamsmeter

 

Lichaamsmeter

 

Waarom is het zo belangrijk om je omvang te meten?

 

 • Meten is weten, het motiveert om resultaat te zien, hoe leuk is het om te zien dat je na 4 weken 10cm van je buikomvang kwijt bent.
 • De vochthuishouding in je lichaam kan gedurende de weken wat schommelen. (door bijvoorbeeld, warm weer, menstruatie of medicijnen) Hierdoor weeg je op de weegschaal soms meer (dit is dan vocht en geen vet), maar ben je vaak wel in omvang afgenomen daardoor kan je zien dat je nog steeds aan het afvallen bent.
 • Spiermassa weegt in verhouding meer dan vetmassa. Als je meer beweging in je leven bent gaan implementeren, en je dus meer spiermassa aanmaakt, kan het op de weegschaal lijken of je niet afvalt.
 • Ten slotte is het belangrijk om je omvang te meten omdat deze metingen je vaak veel meer zeggen dan dat getal op de weegschaal. Als iemand zegt nu twee broekmaten kleiner te dragen dan zegt dat je waarschijnlijk meer dan wanneer iemand 10kg is afgevallen. Het geeft je een beter perspectief van hoe ver je al bent gekomen in je afslankproces.

 

Houd dus wekelijks je gewicht én omvang goed bij, zodat je precies kan zien op het de goede kant op gaat en of er eventueel nog aanpassingen nodig zijn in je voedingspatroon zodat jij jouw doel kan bereiken!

 

Waarom is het belangrijk om je omvang te meten? Het kan voorkomen dat je vooruitgang nog niet te zien is op de weegschaal, maar dat je het al wel merkt in centimeters. Ook zal je misschien merken dat je soms vocht vasthoudt. Dit kan er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat je in gewicht aankomt. Door ook je centimeters te meten zie je op zo’n moment dat je toch bent afgeslankt.

 

Claire: ‘’Ik merkte al dat mijn kleding losser zat, maar was wel héél verbaasd dat ik na een week al 8 cm in omvang kwijt was rondom mijn buik! Dit had ik niet verwacht.’’

 

Vaak gaat men in een periode van afslanken ook meer sporten, dit zorgt ervoor dat je meer spiermassa aanmaakt. Spier weegt in kilogrammen meer dan vet, waardoor je niet altijd even snel gewicht zal verliezen op de weegschaal. Ook in dit geval geldt dus weer dat je wél afslankt en je dit aan je centimeters veel sneller zal merken.

 

En wist je dat je halverwege je afslankproces vaak niet eens meer weet hoe ver je al bent gekomen? Je ziet dat getal op de weegschaal dan wel steeds dalen, maar zeg nou eens eerlijk.. Als je buikomvang van 110 cm naar 70 cm is gegaan, zegt dat jou niet veel meer dan als je gewicht van 95 naar 80 kg is gegaan?

 

Dus, waarom is het zo belangrijk om je omvang bij te houden? Het werkt ontzettend motiverend én het geeft i.c.m. wegen een representatief beeld van je voortgang. Houd dus wekelijks je gewicht én omvang goed bij, zodat je precies kan zien of het de goede kant op gaat en of er eventueel nog aanpassingen nodig zijn in je voedingspatroon zodat jij jouw doel kan bereiken!

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen