Hoe Bereken Je Je Persoonlijke Caloriebehoefte?

Deel met vrienden

Hoe Bereken Je Je Persoonlijke Caloriebehoefte?

Iedereen is anders, en daarom heeft ook iedereen een andere behoefte aan calorieën. Factoren als lengte, gewicht en leeftijd hebben hier mee te maken. De gemiddelde caloriebehoefte voor een vrouw van 35 jaar is 1900 calorieën per dag.

Maar hoe weet je nou wat de precieze caloriebehoefte voor jou is? Dat vertellen we je in dit artikel.


De Harris & Benedict formule


De meest bekende manier om je caloriebehoefte te berekenen is met de Harris and Benedict formule. Hoe je deze berekening maakt, hangt af van je geslacht. Dit heeft te maken met het feit dat mannen en vrouwen nou eenmaal een andere energiebehoefte hebben.


De berekening gaat voor vrouwen als volgt:
655,0955 + (9,5634 X Gewicht in kilo’s) + (1,8496 X Lengte in centimeters) - (4,6756 X Leeftijd in jaren) X Factor activiteit


Voor factor activiteit kies je de waarde uit onderstaande tabel die het meest tot jouw leven van toepassing is. Ben je bijvoorbeeld licht actief? Doe het dan X 1.375.

Activiteiten Omschrijving Factor
Inactief Geen/weinig beweging of kantoorwerk x 1.2
Licht actief 1-3 x per week sporten, of licht actieve baan x 1.375
Gemiddeld actief 3-5 x per week sporten, of gemiddeld actieve baan x 1.55
Erg actief 6-7 x dagen per week sporten, of zwaar werk x 1.725
Extreem actief 7 dagen per week sporten en zwaar werk  x 1.9Het berekenen van je energiebehoefte op deze manier is zeer accuraat, maar kan wel even duren en daarbij moet je alert zijn op het niet maken van fouten in je berekening. Je kan er ook voor kiezen om hier een speciale calculator voor te gebruiken. Vul hier je gegevens in en je caloriebehoefte wordt voor je berekend.


Je hebt je persoonlijke caloriebehoefte berekend, en wat nu?


Is jouw behoefte bijvoorbeeld 2000 calorieën per dag? Dan is het van belang dat je minder dan 2000 calorieën binnenkrijgt als je wilt afvallen. Besluit je 1900 calorieën per dag te consumeren? Dan zal je afvallen, maar natuurlijk minder snel dan wanneer je zal kiezen voor 1500 calorieën per dag. Wij raden aan om ongeveer 1200 - 1400 calorieën per dag te nemen, let op dat je hier niet ver onder gaat zitten om crashen te voorkomen.


Naarmate de tijd vordert en je steeds meer afvalt zal je caloriebehoefte dus ook steeds veranderen. Het is daarom belangrijk dat je gedurende je afslankproces regelmatig je behoefte opnieuw berekent.

Winkelwagen

×

Subtotaal

Afrekenen