SHAKEPLUS, DE MAALTIJDSHAKE
OP NATUURLIJKE BASIS

Meer info of bestellen? Klik hier

Slechte gewoonten doorbreken doe je zo!

0

Slechte gewoonten, we hebben bijna allemaal wel bepaalde gewoonten die we liever anders zouden zien. Dit geldt ook zeker voor veel mensen op het gebied van gewicht, voeding en fitheid. Vaak nemen we ons voor om het nu eindelijk anders te gaan doen. Maar de realiteit laat zien dat deze veranderingen vaak tijdelijk zijn. Na bijvoorbeeld een goed voornemen in het nieuwe jaar. Waarom is het zo lastig om deze gewoonten permanent te veranderen? We vertellen je er graag meer over. Slechte gewoonten doorbreken doe je zo!

Waar komen onze gewoonten vandaan?

Om een gewoonte te veranderen, is het belangrijk om eens te bekijken waar die gewoonte vandaan komt en waarom we het zo doen. Er is altijd een reden waarom je een bepaalde gewoonte hebt. Zelfs slechte gewoonten heb je omdat ze je iets opleveren. Dit kan van alles zijn, zoals de ontspanning die je voelt na het roken van een sigaret, terwijl je weet dat het duur en ongezond is of het zalige gevoel na het eten van een reep chocolade, terwijl je eigenlijk wat kilo’s wilt afvallen.

Het is dus de manier waarop jij met bepaalde emoties omgaat. Je denkt er soms niet eens bij na, onbewust kies je voor een bepaalde oplossing, omdat je het nou eenmaal altijd zo doet. Slechte gewoonten doorbreken kan een uitdagen zijn, maar is gelukkig wel mogelijk. Het is een kwestie van het aanpassen van je gedrag. We helpen je daar graag bij.

Voorbeeld

Stel je bent in het afgelopen jaar een aantal kilo aangekomen. Je baalt hiervan en zit niet meer lekker in je vel. Je voelt je ongelukkig en grijpt naar zoetigheid en ongezonde snacks om je weer even lekker te voelen. Het kan ook de andere kant op gaan en je gaat een korte periode enorm hard sporten en eet amper meer wat.

Gevolg hiervan is dat je nog meer gaat aankomen of je valt wel af, maar je humeur lijdt er enorm onder. Dit zorgt weer voor extra stress en je voelt je slecht en ongelukkig. Vaak wordt er dan toch weer naar ongezond eten gegrepen om je eventjes lekker te voelen.

Zo zie je dat op die manier blijft hangen in een negatieve spiraal.

Hoe kom je aan deze slechte gewoonten?

Om je gewoonten (gedrag) te doorbreken is het zaak om de gedachten over jezelf te veranderen. Jezelf een ander gedachtepatroon aanleren is niet eenvoudig, maar heel waardevol en zeker de moeite waard om je voor in te zetten.

Een andere belangrijke factor is het verzamelen van goede informatie. Bij Shakeplus vinden we het heel belangrijk om je heel goed te informeren over de werking van het lichaam, hoe afvallen werkt, hoe je je eetpatroon blijvend kunt veranderen en veel meer nuttige informatie. Het kan zijn dat de slechte gewoonten voortkomen uit het ontbreken van de juiste informatie. Je weet simpelweg nog niet goed wat je nou beter wel en niet kunt eten. We bieden ook gratis coaching om je goed te begeleiden en blijvende aanpassingen te maken.

In de praktijk blijkt dat de meeste mensen wel een aardig inzicht hebben in wat goed en slecht is. We weten bijvoorbeeld allemaal dat een hele reep chocolade opeten geen gunstig effect heeft op ons gewicht en gezondheid. Toch zijn er mensen die dit regelmatig doen. De reden is waarschijnlijk dat je ergens mee zit en het weg wilt stoppen door even te genieten van zoetigheid. Nu voel je je alleen schuldig over de reep chocolade in plaats van het echte probleem.

Slechte gewoonten doorbreken doe je zo!

Slechte gewoonten doorbreken lukt dus niet als je de ware reden negeert. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je die gewoonte hebt en waarom je het op een bepaalde manier oplost. Maar om echte verandering teweeg te brengen moeten we de oorzaak aanpakken. Durf jij hard en eerlijk tegen jezelf te zijn? Ga er eens rustig voor zitten en denk na over wat er echt aan de hand is. Waarom voel je je zo?

Het bestrijden van de symptomen (wegmoffelen van je echte gevoelens) door jezelf vol te stoppen met chocolade of snoep leidt je even af van het echt probleem, maar doet natuurlijk niks om het op te lossen. Pak een stuk papier en schrijf op wat je voelt. Pas dan kun je het gaan aanpakken en veranderen.

Voel je je bijvoorbeeld niet lekker in je vel? Hoe komt dit? Wat ga je doen als je je zo voelt? Wat doen deze negatieve gevoelens met je? Wil je hier echt vanaf en wil je daar ook wat voor doen? Bedenk je hoeveel fijner het voelt als je deze negatieve gewoonte en gedachte niet meer hebt. Pak de echte oorzaak aan en houd vol. Je kunt het en bent het waard. Onze coaches staan klaar om je te helpen.

Volg je het Shakeplus programma of wil je dit gaan volgen? Vraag hier een coach aan om je begeleiden.

Delen:

Plaats een reactie