SHAKEPLUS, DE MAALTIJDSHAKE
OP NATUURLIJKE BASIS

Meer info of bestellen? Klik hier

Is olijfolie gezond?

0

Sommige mensen vragen zich af of olijfolie gezond is. Het antwoord is ja! Olijfolie is zeker gezond voor hart en bloedvaten. Het bevat namelijk veel onverzadigde vetten en die zijn goed voor je. Ook bevat het veel vitamine E.

Je hebt verschillen in kwaliteit en het is dan ook aan te raden voor de beste kwaliteit te gaan. Dat is extra vierge, oftewel olijfolie van eerste persing. Deze olijfolie heeft ook de beste smaak. Let op: gebruik er niet teveel van, olijfolie bevat wel erg veel calorieën!

De kwaliteit van olijfolie

Er zijn dus verschillende soorten olijfolie die verschillen in kwaliteit. De extra vierge is de beste en duurste kwaliteit. Deze soort wordt het best gebruikt voor salades, sauzen, pasta’s, vinaigrettes en tapenades en is minder geschikt om mee te koken.

Dan heb je geraffineerde olijfolie. De onzuiverheden worden uit de olie gehaald waardoor de smaak ook iets minder wordt. Omdat deze olie zuiverder is kun je hier prima mee bakken en zelfs frituren.

Gewone olijfolie: een mengsel van geraffineerde olie en olie van eerste persing. Neutraler van smaak en geschikt voor bakken en frituren.

Olijfolie van olijf “afval”. Dit is een mindere kwaliteit die gemaakt is van de olijven die niet door de eerste kwaliteitscontrole zijn gekomen omdat ze te rijp zijn, beschadigd zijn of niet het juiste formaat. Je kunt er echter nog steeds prima mee koken en ook is deze olijfolie gezond.

Waarom is olijfolie gezond?

De reden dat olijfolie gezond is, is omdat het voor ongeveer 70% uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren bestaat en veel vitamine E bevat. Onverzadigde vetten verlagen je cholesterol en kunnen zo helpen hart en bloedvaten gezond te houden. Gebruik dus olijfolie voor het bereiden van voedsel in plaats van boter.

Calorieën in olijfolie

Olijfolie bevat maar liefst 900 calorieën per 100 ml. Een flinke scheut (15 ml) bevat evenveel calorieën als een blikje bier. Gebruik er dus niet teveel van! Bekijk hier de video van Bart over olijfolie voor meer info!

Delen:

Plaats een reactie