SHAKEPLUS, DE MAALTIJDSHAKE
OP NATUURLIJKE BASIS

Meer info of bestellen? Klik hier

Gezonde pizza! Met zoete aardappel, afgetopt met spinazie en zalm!

0

Snak jij naar pizza, maar is het nog geen tijd voor je refeed? Geen zorgen, wij hebben een gezonder alternatief voor je. Een pizza op basis van havermout en zoete aardappel!

Wist je dat de zoete aardappel geen familie is van de ‘gewone’ aardappel? De zoete aardappel is vezelrijker en bevat iets meer zetmeel dan de ‘gewone’ aardappel. Maar omdat deze dus meer vezels bevat blijft de bloedsuikerspiegel stabieler. Een prima alternatief dus voor de ‘gewone’ aardappel.

In deze pizza zorgt de zoete aardappel voor een verrassende smaaksensatie door het zoet met het wat zoutere van de zalm te combineren. En omdat de zoete aardappel samen met de havermout voornamelijk uit de zogenoemde langzame koolhydraten bestaat is deze pizza bodem een prima alternatief voor de standaard pizza.

Overigens kun je voor de variatie ook prima de zoete aardappel vervangen door bijvoorbeeld bloemkool (neutraler van smaak) of broccoli.

Genoeg informatie voor nu. We gaan aan de slag!

De boodschappenlijst voor 2 personen:

Voor de pizzabodem:
  • 300 gram zoete aardappel
  • 120 gram havermout (of havermeel)
  • 2 kleine eieren
  • oregano (naar smaak)
Voor de topping:
  • 300 gram spinazie
  • 50 gram gerookte zalmblokjes
  • 60 gram ricotta
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • zout en peper naar smaak

Aan de slag:

Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden.

De bodem kun je op 2 manieren voorbereiden, qua smaakbeleving doet de ene wijze niet onder voor de andere. Zo kun je zelf bepalen wat je het makkelijkst vindt.

Methode 1:

Schil de aardappel en rasp deze fijn. Maal de havermout tot een meel fijn in de blender of keukenmachine. Heb je al havermeel gekocht, dan kun je deze stap uiteraard overslaan. Meng nu de geraspte aardappel, meel, ei en oregano in de keukenmachine tot een plakkerig mengsel. Dit is de basis voor je bodem.

Methode 2:

Schil de aardappel en kook deze in ongeveer 10-12 minuten gaar. Giet de aardappelen af en stamp deze zonder extra vocht tot een puree. Meng met het meel, ei en oregano tot een beslag. Dit is de basis voor je bodem.

Vervolg:

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en stort hierop het bodembeslag. Met een vochtige lepel (of je vochtige handen) verdeel je het beslag over de bakplaat. Het beslag moet ongeveer 3 mm dik zijn. Als je dit hebt gedaan, bak je de bodem in het midden van de oven voor 25 tot 30 minuten af.

In die tijd kun je knoflook fijnhakken en samen met de spinazie aanfruiten in de koekenpan. Als de spinazie geslonken is, is het goed. De ricotta breng je – als je dat lekker vindt – op smaak met wat peper en zout.

Als de bodem krokant is, haal je het bakblik uit de oven en ga je deze bekleden met de topping (Pas op! Heet!). Smeer eerst een dunne laag ricotta over de bodem. Dit werkt het fijnst met een kwastje. Bestrooi daarna met de Italiaanse kruiden en verdeel vervolgens de spinazie over de bodem.

Als finishing touch verdeel je de zalmblokjes over de bodem en de pizza kan nog voor een minuut of 10 de oven in.

Serveer direct!

Delen:

Plaats een reactie